bulevardul ferdinand.intre reconstructie si conservare

14sept.08

Pentru cei suficient de curiosi sau pasionati de zona veche a Bucurestiului site-ul oficial al primariei sectorului 2 poate furniza o serie de informatii care bine organizate se pot structura in statistici si pot da o idée despre tendintele de viitor ale zonei.Poti gasi liste complete cu autorizatiile de constructii si certificate de urbanism structurate pe trimestere dar si puz-uri pe zone delicate centrale.

Analizand zona istorica protejata numarul 7-subzona Cp1b reprezentata in cea mai mare proportie de frontul bulvevardului ferdinand se observa lucuri interesante.Din 2006 pana in 2008 au fost luate foarte multe certificate de urbanism si autorizatii de constructii.Multe dintre ele vizeaza amenajari interioare sau amenajari de mansarde lucru ce poate indica pe de-o parte ca majoritatea fondului construit inclus in zona a intrat intr-o perioada de liniste si “legitimitate” (in ideea ca problema retrocedarii a fost rezolvata )si pe de alta parte ca actuali proprietari sunt oameni ai clasei de mijloc cu suficiente resurse materiale pentru a avea grija de proprietatea lor.

Sunt insa si multe autorizatii de demolare (de exemplu la nr. 52 din 2006 si 76-78 din 2007) iar tendinta va fi probabil ca ele sa continue.In amble exemple date construtiile sunt constructii doar parter. Ce se va construe in loc? Tot lista primariei ne spune (in cazul imobilului nr 52) : cladire S+P+4E+5 retras program locuinte cu birouri.Cea mai fezabila varianta pentru zona dealtfel.

Ceea ce se intampla insa este ca fiecare parcela construita foloseste la maxim prevederile puz-ului.Regulamentul prevede minim 13 m inaltime -maxim 16m inaltime dar admite inca 2 etaje retrase cu mentiunea ca totusi cladirea nu va putea depasi cu mai mult de 3m cladirile invecinate.Foarte clar nu? Folosind doar prima parte a afirmatiei cei de la Adama care construiesc ansamblul evocasa selecta la numarul 58 (in plina zona protejata deci) construiesc un p+10.Cu toata indulgenta posibila asta tot ne duce la frumoasa suma de 33 m .Desigur daca e sa ne uitam pe propunerea concreta se observa existenta unui volum aliniat la aliniament ce preia inaltimea cladirii invecinate (volum ce inglobeaza functiuni publice) iar volumul care depaseste aceasta inaltime este retras fata de strada.Ceea ce vreau insa sa subliniez este ambiguitatea regulamentului si lipsa sa de realism in contextual imobiliar discutat.

Revenind acum la parcele mici de tipul parcelei nr.52 sau a parcelei nr.40 ambele planificate a fi construite in sistem de P+4+5 retras respective P+6+7 restras,ce atrage atentia este dimensiunea parcelei .Se va construi cel mai probabil la calcan si se va merge pe o utilizate a terenului cat mai mare (puzul prevede pot 65% si cut 4).Viciul sistemului iese la iveala insa si aici – parcela 19 de pe strada Horei a fost déjà construita cu un p+5 care profitand de inaltimea redusa a casei de la 52 ferdinand si-a permis abuzul sa dea geamuri pe calcan.Acum cladirea veche fiind demolata noua construtie de la nr.52 va putea construi,la randul ei, pe calcan si bloca geamurile vecinilor cu toata legitimitatea posibila.

Concluzia as zice ca e fortarea regulamentelor urbanistice (dincolo de aspectul architectural al problemei) lasa dezvoltarea zonei si mai important gradul de confort al noilor locuinte in voia hazardului.Pentru ca daca investitorul isi va scoate un profit frumos din construirea unui nivel in plus,de prea putine ori el este si beneficiarul final.Pretul pentru nerespectarea regulamentelor va fi platit de cumparator in timp,prin pierderi graduale de confort cu care il ameninta construirea (prin fortarea regulamentului) pe parcelele invecinate.4 Responses to “bulevardul ferdinand.intre reconstructie si conservare”

 1. 1 Andreea

  Buna seara,
  unde exact pe site-ul primariei se pot gasi listele complete cu autorizatiile de constructii si certificate de urbanism si puz-uri pe zone centrale?
  Am cautat, insa nu am gasit nimic.
  Multumesc.

  • 2 lecitina

   Se pare ca de la data la care am scris post-ul site-ul a fost reconfigurat. In mod normal la „informatii publice” apar respectivele liste. In prezent vad ca sunt doar niste liste de P.U.D.-uri in discutie.

 2. 3 Andreea

  Da, le-am gasit.
  Cred ca stiu si listele complete, cum erau grupate pe trimestre.
  Doar ca sint actualizate pe site cu intirziere, nu in timp real, corect?

  Am citit blogul dvs cu mare atentie de cind l-am descoperit si sint pur si simplu fascinata. Totul este extrem de bine documentat. De unde obtineti toate informatiile ( de ex PUD-uri detaliate, istoricul caselor, poze vechi )?

  Am mai gasit un site interesant, nu stiu daca il stiti:
  http://casedeepoca.wordpress.com/

  • 4 lecitina

   Multumesc mult pentru aprecieri. Cunosc blogul la care faceti referire, il urmaresc si eu 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: