despre efectele si consecintele crizei – anuala de arhitectura 2009

25mai09

In contextul crizei actuale de pe piata constructiilor Anuala de arhitectura gazduita la sala Dalles reprezinta o gura de oxigen atat de necesara celor care lucreaza in domeniul constructiilor. Desigur si numarul mare de proiecte sub categoria “proiecte nerealizate si studii” da de gandit asupra implicatiilor crizei. Totusi consider ca situatia actuala poate fi considerata un moment propice pentru noi oportunitati in domeniul constructiilor .

Odata cu imperativul nevoii de a construi economic drumul pare deschis catre experimentarea de noi materiale si sisteme de constructie ,o preocupare mai pregnanta pentru dezvoltare sustenabila si ecologie si o redefinire a luxului si a confortului locuirii. Factorul durabilitate si independenta energetica a casei trebuie sa devina unul cheie inca din stadiul de proiectare.

Simultan cu schimbarea materialelor si tehnicilor de constructie se va produce si o mutatie importanta in modul de a concepe spatiul locuit si legatura acestuia cu cadrul in care se insereaza. Pentru o foarte lunga perioada de timp optiunea predilecta a fost cea a constructiilor cu structura de zidarie portanta sau pe cadre din beton. Chiar si in cazul locuintelor de lux in majoritatea cazurilor s-a mers pe aceeasi varianta – spun “chiar si” pentru ca spre deosebire de structurile de lemn sau metal care reclama o mana de lucru specializata si foarte calificata , munca la constructiile de zidarile portanta sau de beton armat este una preponderant slab calificata. Eficienta , imperativul zilei, va impune in conditiile actuale o tot mai atenta gandire a proiectului in contextul sau – formele de arhitectura nu isi vor mai permite sa nege contextual si vor fi nevoite sa pria din intelepciunea condensate in traditia locului ( un simplu contraexemplu de eficienta ar fi vile la munte construite pe cadre din beton cu acoperire in terasa dintr-un simplu capriciu al arhitectului).

In privinta confortului locuirii trebuie subliniat ca pana acum luxul unei locuinte individuale se traducea in cele mai multe cazuri prin imprumutarea mijloacelor de expresie specifice altor programe de arhitectura : fatade cortina , placaje cu alucobond , sisteme performante de parasolare toate folosite pe niste suprafete meschin de mici cu uzul curent al acestor materiale. Nu vreau sa resping ideea de inovatie , dupa cum s-a vazut in posturile anterioare sunt printer sustinatorii ideii de inovatie in privinta programului de locuire – ma refer acum strict la ideea de imprumut de expresie arhitecturala si folosire improprie a unor sisteme constructive.In acelasi timp luxul a mai insemnat o totala explozie a suprafetelor incaperilor din casa. Desigur ideea principala este cea a ostentatiei pentru ca schema de locuire este cel mai adesea similara cu cea a unui apartament dintr-un bloc banal, doar ca este mult ridicata la scara. Nu se merge pe ideea de scenariu diferit de viata sau de o calitate mai ridicata a vietii, de rafinament, ci pe epatare prin supradimensionare.

Problema acestei lipse de repere si de onestitate a obiectului de arhitectura (legatura intre continut si “coaja”) este insa una generalizata –locuintele individuale de lux isi reclama imaginea de la un model impus de cladirile de birouri , locuintele colective reclama o izolare totala fata de oras si fata de toate dotarile care le-ar putea face functionale iar cladirile de birouri acapareaza incet incet zonele rezidentiale de lux din centrul bucurestiului sufocandu-le cu circulatia pe care o atrag.

Revenind insa la anuala de arhitectura semnalez aici prezenta unui proiect ce se remarca tocmai prin onestitatea despre care vorbeam mai devreme.

Proiectul este un sat turistic la Dealul Frumos si apartinei doamnei architect Denisa Mihaela Virlan. Desi regret lipsa din prezentarea proiectului a unor planuri de situatie si poze cu integrarea in sit a proiectului, chiar si din imaginile prezentate se citeste o eleganta a formelor rezultata din simplitate si raportarea la arhitectura traditionala. Din pacate nu cred ca proiectul a fost nominalizat totusi el ramane probabil cea mai placuta surpriza pentru mine la anuala de arhitectura 2009 .

Reclame


No Responses Yet to “despre efectele si consecintele crizei – anuala de arhitectura 2009”

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: